Alla inlägg under maj 2011

Av Paulina - 31 maj 2011 15:51

”Hon är 12 år och har utvecklat aids”. Per besöker Happy – ett center för aidssjuka barn i Sierra Leone 1 november 2010''

Happy! Så heter den organisation som hjälper barn som drabbats av hiv/aids och hur märkligt det än kan låta så är det ett perfekt namn. Deras lokal ligger alldeles i närheten av det sjukhus som vi börjar dagen med att besöka. På sjukhuset har UNICEF hjälpt att bygga en verksamhet för att testa, behandla och ge stöd till hiv-positiva mammor och barn. UNICEF har bland annat utbildat 10 läkare och sjuksköterskor i hur man testar och behandlar hiv/aids. Här träffar vi Hanna som hälsar oss med ett stort leende. Hon är 12 år och har utvecklat aids. Just nu har hon varit på sjukhuset och fått behandling för lunginflammation, en av de sjukdomar som aidssjuka ofta får. Hon är frisk för den här gången och kan följa med oss till Happys lokaler. Där träffar vi ungdomar som ensamma har ansvaret för sina yngre syskon, mammor med bebisar som har hiv och de fostermammor som tar in föräldralösa barn i sina familjer. Allt genomsyras av en sådan styrka och hopp! Så vi som besökare har gråten i halsen medan de aidssjuka barnen är fyllda av styrka och leenden. Så är det förstås inte alltid men känslan man tar med sig är i alla fall glädje över den kraft och framtidstro de har, trots allt!

/ Per Westberg


Sierra Leone dag två – ”Mothers Clubs” stöttar unga och utsatta tjejer 29 oktober 2010

Dag två  på vår resa har handlat om flickor och olika sätt att hjälpa dem. Allt ifrån att de skall få gå i skolan till att tjejer inte skall tvingas gifta sig som tonåringar.

Hur hjälper man då tjejer med det vi tycker är självklart men inte är det för miljontals flickor. Svaret är förstås via kvinnor som av egen erfarenhet vet hur utsatt man kan vara som ung tjej. Ami Ansari är ordförande i en av de ”Mothers Clubs” som UNICEF startat över hela Sierra Leone.

Ami har själv fött 14 barn! Tillsammans med de andra mammorna kämpar hon för att deras döttrar skall få chansen till ett anorlunda liv och en viktig del i det är att de skall få gå i skolan. Hon berättar stolt om de flickor som de hindrat från att giftas bort som unga. Hon visar oss också de odlingar som mammorna sköter tillsammans. På så sätt får de in pengar till den lilla fond som de kan använda när någon av flickorna behöver extra hjälp. En del av UNICEFs stöd till klubbarna är ett litet startkapital för den typen av småskalig affärsverksamhet.

 

Senare under dagen möter vi en annan grupp av kvinnor som är stödpersoner för unga tjejer som går i skolan. De har just en utbildning för skolflickor om vad som händer i puberteten och hur viktigt det är att inte luras av de män som utnyttjar unga tjejer. Frågan som blir kvar hos mig vid dagens slut är varför det så ofta är kvinnor och inte män som tar ansvar för barnen. De får bli min avslutning, en uppmaning till de män som läser det här; låt oss se till att fler män engagerar sig för barns rättigheter!

/ Per Westberg


”Jag är inte lättrörd men när hon vägs och vikten är 5,5 kilo blir det en klump i bröstet.” – UNICEFs Per Westberg bloggar från Sierra Leone 28 oktober 2010

”Försöker summera en intensiv första dag i Sierra Leone, inte så lätt med alla intryck! Vi besökte ett av de 213 center där UNICEF hjälpt till att bygga upp kapacitet för att rädda livet på små barn som lider av allvarlig undernäring. Förra året räddade det livet på ofattbara 40 000 barn under 5 års ålder. Och då fanns det bara 104 center med den här kapaciteten. UNICEF utbildar personal, står för medicin och den extra näring barnen behöver men det görs förstås i samarbete med lokala organisationer och myndigheter.

 

Vi träffade bland annat Mary och hennes mamma Isatu. Mary är 14 månader och lider av allvarlig undernäring. Jag är inte lättrörd men när hon vägs och vikten är 5,5 kilo blir det en klump i bröstet. Som Rädda Barnen säger i sin kampanj; världen är upp och ner! Efter undersökningen får hon sin första Plumpy Nut, något som hon skall äta två förpackningar av varje dag till dess hon är återställd. Jag jobbar ju på UNICEF men är också Världsförälder och det känns så bra att vara en liten del i att barn som Mary får hjälp.”

/ Per Westberg

Av Paulina - 19 maj 2011 11:12

Även om ett antal länder i Mellanöstern och Nordafrika har uppnått stora framsteg när det gäller barns och kvinnors hälsa är dessa framsteg ojämnt fördelade.

- I vilket land barnen och deras mödrar bor är ofta inte avgörande, viktigare är deras inkomst och bostadsort, säger Shahida Azfar, chef för UNICEFs regionkontor i Mellanöstern och Nordafrika. Om dessa länder ska uppnå Millenniemålen till 2015 måste de garantera att alla har rätt till likvärdig sjukvård.

Jämförelse mellan stad och land

Den aktuella undersökningen har studerat tillgången till mödra- och barnavård inom två grupper – de fattigaste respektive rikaste 20 procenten av befolkningen. Dessutom har man jämfört situationen för människor i städer och på landsbygden i tio länder och territorier - Algeriet, Djibouti, Irak, Egypten, Jordanien, de ockuperade palestinska territorierna, Sudan, Syrien, Tunisien och Jemen.

Dödligheten bland barn under fem år, mässlingsvaccination bland ettåringar, andelen födslar utförd av utbildad vårdpersonal, vård före födseln och användning av preventivmedel är de faktorer som analyserats.

Mest ojämlikt i Sudan och Jemen

Studien visar att inkomsten är mer avgörande än bostadsorten för barns och kvinnors hälsa. Barn som föds av de rikaste 20 procenten av befolkningen har en större chans att överleva och bli vaccinerade än barn från fattigare hem. Likaså är kvinnor från den rikaste femtedelen av befolkningen mer benägna att använda preventivmedel, gå till doktorn under graviditeten och få professionell medicinsk hjälp vid förlossningen.

I Sudan och Jemen är ojämlikheterna mellan rika och fattiga störst. I Jemen löper ett barn som föds i den fattigaste delen av befolkningen tre gånger större risk att dö innan det når fem års ålder än ett barn som föds in i den rikaste femtedelen. I Sudan har ett barn från ett rikt hem dubbelt så stor chans att bli vaccinerad mot mässling än ett barn från ett fattigt hem.

Tydliga rekommendationer

Studien lägger fram en rad rekommendationer för att man ska kunna nå de fattigaste barnen och kvinnorna med grundläggande vård:

• Tilldela större resurser till vårdprogram på lokal nivå.
• Utbilda vårdpersonal, så att de får kunskap om hur de kan arbeta med förenklad modern teknik och hjälpa till att bistå med  kostnadseffektiv vård.
• Ta bort avgifter och ersätta resekostnader för de fattiga.
• Förbättra insamling av data och system för uppföljning.

Studien är en del av UNICEFs globala satsning på tydligare fokus på rättvisa. UNICEFs mål är att alla barn, särskilt de som har det sämst ställt i samhället, ska få tillgång till utbildning, sjukvård, rent vatten och sanitet.

Av Paulina - 19 maj 2011 11:07

Du behöver inte skänka pengar för att stödja unicef! Du kan blogga, starta en insamling, sprida budskapet via facebook, twitter o.s.v :) Har du tiden och viljan kan du också joina en frivilliggrupp där du bor :)

Av Paulina - 18 maj 2011 15:52

Efter att de våldsamma striderna i västra Elfenbenskusten upphört väntar nu stora svårigheter för alla de hundratusentals familjer som vill återvända till sina hem. Hus och hela byar har plundrats och säkerhetsläget är fortfarande så instabilt att många inte vågar sig tillbaka. UNICEF är på plats för att skydda och hjälpa barnen som nu hotas av undernäring, exploatering och sjukdomar.



Hundratusentals människor lever fortfarande på flykt under fruktansvärda förhållanden, i trånga flyktingläger eller gömda i skogarna utan ens tak över huvudet. Trots att stridigheterna avstannat vågar många inte återvända hem av rädsla för fortsatt våld. Och de som ändå kommer tillbaka finner skövlade byar och städer och hus plundrade på allt.

Förhindra hälsokris

Över en halv miljon människor tvingades fly hals över huvud för att söka skydd. Många hamnade i staden Duékoé där ett katolskt missionscenter successivt förvandlades till ett flyktingläger strax efter att konflikten utbröt. Här bor fortfarande 28 000 människor på alldeles för liten yta. Av dessa är 2 500 barn under fem år och UNICEF arbetar tillsammans med sina samarbetspartners för att hjälpa barnfamiljerna med grundläggande behov. Högsta prioritet är näring till de allra minsta och att förhindra att diarréer och andra sjukdomar sprids i det överbefolkade området. 

Vatten och toaletter

UNICEF gör sitt yttersta för att förse lägren med enkla latriner och vattentankar. Organisationer vågar nu även ta sig fram fram med katastrofhjälp till de avlägsna byar där människor börjat återvända från sina gömställen i skogarna eller från flyktinglägren på andra sidan gränsen i Liberia. De hemvändande förses bland annat med hygienartiklar, vattenreningstabletter, vattendunkar med mera. Totalt har cirka 160 000 personer fått UNICEFs hygienpaket.

Livsviktigt mässlingsvaccin till 180 000 småbarn

Mellan den 3 och 9 maj drev UNICEF med flera en vaccinationskampanj som nådde 180 000 barn i fyra distrikt där flera fall av mässling rapporterats. UNICEF levererat 213 000 doser mässlingsvaccin, sprutor och annan viktig utrustning. Och man har även stått för utbildningen av 850 hälsoarbetare och frivilliga som ska se till att alla barn får sitt vaccin.

Mässlingen är en av de mest smittsamma virussjukdomarna i världen. Många barn klarar sjukdomen bra utan komplikationer, men för undernärda barn är mässling livsfarlig. På grund av försvagat immunsystem dör många av dem i följdsjukdomar, som till exempel lunginflammation och svår diarré. Samtidigt som vaccinet får därför barnen även A-vitamin som stärker immunförsvaret och kan minska risken att dö i följdsjukdomar med 50 procent.

Förhindra undernäring

För att förhindra undernäring genomför UNICEF och deras samarbetspartners nu en stor hälsokontroll av totalt 12 000 barn som mäts och vägs för att rädda liv. De som lider av undernäring får näringstillskott eller remitteras vidare till specialistvård. UNICEF har utbildat sjukskötersor, barnmorskor och vårdpersonal för att öka kunskapen om hur man tar hand om akut undernärda barn.

Av Paulina - 15 maj 2011 20:05

Kämpa för varenda unge!

Varje dag, året om kränks och utnyttjas barn medan omvärlden tittar på – eller bort. Så skulle det inte behöva vara. Alla har vi ett val. Antingen gör du ingenting – eller så gör du någonting. Tillsammans kan vi förändra förutsättningarna för miljontals barn världen över.

Det går att skydda barn mot våld, övergrepp och exploatering. Det går att ge dem trygghet, utbildning och mat för dagen. Och det går att befria barn från ett liv som soldat, gatubarn eller prostituerad. 

UNICEF, världens ledande barnrättsorganisation, finns på plats i regeringskorridorer, slumområden, flyktingläger och avlägsna byar och arbetar dygnet runt för att ALLA barn ska få den barndom som de har rätt till. Det handlar om så självklara saker som till exempel rent vatten, vaccin mot dödliga sjukdomar, bra hälsovård, skola och skydd mot våld, övergrepp och diskriminering.

unicef.se kan du vara med och kämpa för varenda unge, eller sprid budskapet du också genom att blogga, twittra eller" facebooka" om barns rättigheter.

Vi kanske inte kan förändra världen idag, men allt stort börjar med något litet.
Du kan göra större skillnad än du tror.

Ps. Vill du gå med i vårt nätverk bloggare för varenda unge - läs mer här!

Av Paulina - 15 maj 2011 19:40

Nu är det bara 8 dagar kvar tills AIDS-loppet går av stapeln. Ännu är det inte försent att anmäla sig! Var med, tävla mot dig själv och mot vänner, sprid hälsa och engagera dig tillsammans med andra i kampen mot HIV och AIDS!


http://www.aidsloppet.se/

Ovido - Quiz & Flashcards